Градските райони предоставят убежище за пчелите

Цветята, засадени в градските градини и паркове осигуряват ценен източник на храна за пчелите през цялата година, сочи изследване. Учени преброили медоносни пчели и други опрашващи насекоми, в и около някои от най-големите градове на Великобритания. Според тях градските зони могат да окажат важна роля в опазването на пчелите. Медоносните пчели и други насекоми, които опрашват растенията са застрашени от загуба на местообитанията си заради пестициди и болести. Но новите изследвания показват, че пчелите и другите опрашващи насекоми виреят също и в градовете, както в земеделски райони и природни резервати.

Екип, ръководен от д-р Катрин Балдък от Университета в Бристол, твърди че, градските зони, които съставят 7% от територията на Великобритания, заслужават по-голямо внимание в борбата за защита на пчелите от изчезване. "Градовете могат да се управляват по начин по-благоприятен за опрашителите" казва тя за BBC News. "Това, което трябва да научим на следващ етап е кои местообитания, попадащи в градски райони са добри за опрашителите". Докато фермите често са засадени с една растителна култура, градините и парковете в градовете предоставят разнообразни растителни видове през цялата година, което е ценно местообитание за насекомите, добавя тя.

Коментирайки проучването, публикувано в списание „Proceedings of the Royal Society of London”, д-р Дейв Гулсън от Университета в Съсекс смята, че изследването показа, че има повече видове диви пчели, които обитават предградията, отколкото в земеделските земи. "Това е обвинителен акт към модерните земеделски методи, но също така е силно насърчаване за онези, които залагат на повече цветя и диви видове, оставяйки място за природата", казва той. "Има огромен потенциал нашите крайградски райони да се превърнат в големи природни резервати, ако можем да привлечем повече хора към тази кауза".

Проучването разглежда изобилието и богатството на опрашващи видове насекоми в и около Бристол, Кардиф, Суиндън, Рийдинг, Горен Лондон, Саутхемптън, Лийдс, Шефилд, Кингстън ъпон Хъл, Единбург, Глазгоу и Дънди.

Отчетени са общо 7412 насекоми, посещаващи цветя. Пчелното поселение не се различава особено в отделните райони, но богатството на видове е по-висока в градовете, отколкото в земеделски земи.

Изследователите от университетите в Бристол, Лийдс, Нюкасъл, Рийдинг, Единбург и Кардиф смятат че, докато градските зони се разширяват те могат да действат като важни местообитания за насекомите, за сметка на земеделието, което става все по-интензивно.

Опрашване от насекоми е оценено на около 690 млн. паунда на година за производство на растителни култури във Великобритания.

"Констатациите предлагат стимули за създателите на политики за подобряване на качеството на съществуващите зелени площи в градските райони", каза проф. Джейн Мимът от университета в Бристол.

Проучването е подкрепено от Инициативата за насекоми-опрашители, която е съвместно финансирана от Съвета за биотехнологии и биологични научни изследвания (BBSRC), Defra, Съвета за изследвания на природната среда (NERC), шотландското правителство и Wellcome Trust.

Автор: Хелън Бригс
Източник: BBC