Пчели помагат на овощките срещу гниене

Нов метод за предпазване на черешите от кафяво гниене с помощта на пчели разработиха учени от Университета в Аделейт, Австралия. Техниката се прилага за пръв път в света в черешови градини, но тя може да е ефикасна като цяло в овощарската индустрия.

„Кафявото гниене" се получава от гъбички. Този проблем причинява щети от 150 милиона долара върху австралийската черешова индустрия, тъй като принуждава овощарите да закупуват фунгициди, а те търпят поражения върху реколтата“, заяви лидерът на проекта и пчелен изследовател д-р Катя Хогендорн от Университета по земеделие, храна и вино по време на полеви ден пред черешови производители в Южна Австралия и учени от „Овощни градини Ленън“, Монтакют.

„Всички комерсиални производители на череши пръскат по време на цъфтенето, за да контролират по-късното развитие на кафяво гниене. Вместо да пръскаме с фунгициди, ние използваме пчели да доставят биологичния контролиращ агент до цветчетата, които се нуждаят от него. Този иновативен метод се нарича entomovectoring“, обясни д-р Хогендорн.

Пчелите пренасят спори от паразитни гъбички, които неутрализират кафявото гниене

Биологичният контролен агент съдържа спори от паразитни гъбички , които неутрализират други гъбички, причиняващи кафявото гниене по черешите. Всяка сутрин производителите на череши впръскват спорите в специално пригоден дозатор, поставен пред пчелния кошер. Спорите се залепят по телцата на пчелите и те ги отнасят до цветовете на черешите.

Технологията „летящи доктори“ е използвана успешно в Европа за контролиране на сивата плесен при ягодите, но за пръв път се използва в Австралия и то за черешови овощни градини, казва д-р Хогендорн. По думите й, използването на пчели има много предимства за икономиката и околната среда, в сравнение с пръскането с фунгициди.

Технологията може да се прилага в градини с бадеми, грозде, ягоди, малини, ябълки, круши и плодове с костилки

„Пчелите доставят билогичния контролиращ агент до цветчетата всеки ден – казва тя. - Няма струя или изтичане сред околната среда, по-малка е употребата на тежка екипировка, вода, работна ръка и гориво“. Д-р Хогендорн казва, че въвеждането на иновацията ще се отрази и върху растежа в пчелната индустрия, тъй като налага увеличение броя на кошерите.

С разработката на подходящи биологични контролни агенти, технологията „летящ доктор“ занапред може да се прилага за болестен контол при бадеми, грозде, ягоди, малини, ябълки, круши и плодове с костилки.

Източник: Agronovinite.com