За нас

Фондация Credo Bonum е независима неправителствена организация, стремяща се към позитивна промяна в модерното общество. Основана през 2006-та година, фондацията работи в сътрудничество с широка мрежа от български, регионални и световни организации, в области като култура, екология, устойчивост, опазване на околната среда и други.

Основен приоритет в дейността на фондацията са проекти и инициативи, които допринасят за положителна промяна на взаимоотношенията и начина на живот в съвременното общество. Принципите, които определят тази промяна, са заложени във всички изяви от програмата на фондацията: отговорност, изобретателност, образование, диалог, толерантност, въображение, игра, духовност, позитивизъм. Стремим се с проектите, които правим, да допринасяме за културното, емоционално и духовно израстване на съвременния човек.

Целта на фондацията е да привлече вниманието и интереса към важни теми и проблеми на обществото, да задава въпроси и да търси отговорите заедно с всички активни представители на това общество.

Вярваме, че изкуството има силата да променя стереотипи и нагласи и сме убедени, че  поднесено в подходяща форма и на достъпен език, то може да действа успешно като силен посредник, който достига до всички обществени пластове.

Убедени сме, че заедно можем да постигнем много повече в общата ни мисия да създадем една по-добра среда за живот, да култивираме отговорност и ангажирана позиция към всеки момент от нашето ежедневие.

Отворени сме за съвместни проекти с партньори и съмишленици, които ще ни помогнат да постигнем набелязаните цели. 

Галерия Credo Bonum

Галерия Credo Bonum, открита в края на 2003 г. от Цветелина Бориславова като председател на на Надзорния съвет на Стопанска и инвестиционна банка, е част от фондацията. До 2008 г. галерията съществува под името СИБАНК като единствен пример за симбиоза между банка и културна институция в България. По случай своята пета годишнина в края на 2008 г. галерията е преименувана на „Върхове”. Активната смяна на експозиции и разнообразният репертоар от класически и съвременни форми допринасят за утвърждаването на нейния автономен авторитет като едно от най-известните и предпочитани изложбени пространства в София. Натрупала внушителна история с архив от над 100 изложби, реализирани с подкрепата на СИБАНК, в началото на 2011 г. галерията поема по нов път в своята изложбена политика вече като част от фондацията. Тази промяна въвежда допълнителни критерии в подбора на събитията, за да се превърнe галерия Credo Bonum в едно ново пространство, което да привлича интереса на широката публика към опознаването на различни форми на изкуство чрез нестандартни изложби и образователни възможности.

Credo Bonum Медия

От началото на 2011 г. фондация Credo Bonum стартира онлайн медия за положителни новини, успешни практики, ценни съвети и вдъхновяващи идеи. В Mедия споделяме историите на хора и организации, които променят света, вдъхновявайки доброто у себе си и околните, предлагайки решения за промяна. Новините, които медията отразява, са само позитивни и вдъхновяващи, което я различава от съществуващи информационни сайтове. Ние обръщаме максимата за лошата новина, която продава, и сме уверени, че добрите новини са истински новини, които трябва да бъдат споделяни. Екипът на фондацията селектира новости от световни и локални източници, които са с положителен знак и подчинени на темите екология, здраве, култура и духовност.

Фондацията е домакин на международни инициативи и подкрепя различни проекти за възстановяване на паметници с историческа и културна стойност в България.

Разберете повече за настоящите и отминали проекти на фондация Credo Bonum тук.

Екип

Цветелина Бориславова

Цветелина Бориславова е основател на фондация Credo Bonum, собственик и председател  на инвестиционния фонд CSIF. Председател на Надзорния съвет на Българо-Американска Кредитна Банка от 2011 г. Почетен консул на Исландия в България. Член е на Управителния съвет на Оксфорд клуб – САЩ. Основател и  председател на Сдружение "Глобална България", което от създадаването си през 2002 г. реализа редица обществени проекти. Основател и председател на  Фондация “Tipping point”, учредена през 2005 г. Цветелина Бориславова е завършила „Международни икономически отношения” в УНСС и испанска и английска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Има специалност „Философия и западни езици” от Университета в Букурещ и специализация в Мадридския университет. 


Симеон Василев

Симеон е с разнообразен опит в неправителствения и медиен сектор през последните 12 години. Работил е като главен редактор на месечното списание за музика DJ Mag България, лицензно издание на DJ Mag UK, а сега е онлайн редактор на музикалния сайт djbook.bg. Бил е маркетинг и ПР специалист за модната марка Springfield, по-късно и ръководещ директор на компанията. Като управител на ПР агенция притежава богат опит в организирането на иновативни събития. Симеон е завършил Софийски университет „Св. Климент Охридски“, специалност Връзки с обществеността, основното си образование получава в училище „Васил Левски“, гр. Троян. През 2008 завършва курса London School of PR.

simeon@credobonum.bg


Весела Ножарова

Весела Ножарова е родена през 1974 г. в Благоевград, България. Има магистърска степен по История на изкуството в Художествената академия, София. Работила е в Съюза на българските художници, в галерия „Ирида” и Ата –център за съвременно изкуство. От 2003 до 2006г. е програмен мениджър за визуални изкуства в Център за култура и дебат Червената къща, София. През 2007 г. е куратор на българското национално участие във 52. Венецианско биенале за съвременно изкуство. От 2006 г. е куратор и изкуствовед на свободна практика.

 


Мила Стоянова

Мениджър Проекти във фондацията и отговарящ за връзките с обществеността, Мила Стоянова има разнообразен опит в редица медии в България и чужбина.


Галина Димитрова-Димова

Галина Димитрова-Димова (р. 1976) е куратор и културен мениджър. Завършва спец. Изкуствознание на Националната художествена академия (1994-1999г). Областите, в които работи са проекти в публично пространство, дигитални изкуства и всякакви интер-дисциплинарни проекти със заявено социално действие. Професионалният си опит натрупва главно в работата си като куратор и ръководител на артистичните проекти на Сдружение Интерспейс в София  в периода 1999 – 2008 г. Понастоящем е координатор и един от кураторите на DA Fest, международен фестивал за дигитални изкуства на Националната художествена академия. Сред кураторските й проекти са: видео инсталациите в публично пространство “Урбанистични цикли” (2000/2002) и “Макровидео” (2001); нет арт проекта “Шизоидна архитектура” (2000); On Difference 2 - международната изложба в Щутгарт и филмов конкурс в София (2006); Coffee with Sugar - международна обменна видео програма (2007-2010). Куратор на официалното българско участие в 9то Международно Биенале в Кайро (2004). Организатор на международният форум Net User (2001-2007) и на филмовото предизвикателство Cinemasports в България (2003-2006). Главен редактор на Сървъра за изкуства и култура CULT.BG (2004 -2008). Обучител на семинарите на Фонда за подкрепа на дебютни проекти (2006-2008) и на Швейцарската културна програма Прохелвеция в България (2003-2006). Автор (съвместно с Маргарита Доровска) на "Пет дължини свободен стил - наръчник за дебютанти по изготвяне и управление на художествен проект).

 

galina@credobonum.bg