Пчелите. Кой би могъл да посочи по-добър символ на хармонията в природата? Те опрашват 84% от растенията, които съставят здравословната диета на човека. Те създават меда – навярно най-полезният хранителен продукт, а пчелните продукти като млечице, клей, прашец, восък, дори и пчелната отрова, не спират да намират нови приложения в лечението и профилактиката на редица заболявания.

Затова, когато отвъд океана изчезват 40% от пчелните семейства, ние се безпокоим, a когато все повече страни в Европа признават прекомерна смъртност сред пчелите, ние се залавяме за работа. От медийнaтa сензация до институционалното отричане на синдрома, версиите у нас са много, но се налага изводът, че няма адекватна оценка на състоянието.

Получайки все повече тревожни сигнали за високи загуби на пчели и в България, ние искаме да поставим проблема в контекста на сбора от причини и да потърсим съответните комплексни решения.

Кампанията „За пчелите и хората“ залага на опита на действащи пчелари, експерти от академичните среди и отговорността на всички активни граждани, за да постави основите на продуктивна комуникация по въпроса. Да се обединим около безспорното: ние сме част от света, а пчелите са в основата на неговата красота.

Акция "21 грама"
11.03.2015
Екологична акция за заместване на пакетираните "медчета" в заведенията с истински натурален мед от български производители.
Инициатива „Осинови си кошер!“
10.03.2015
Проект на организацията “CoShare” (Кошер 2014) има за цел да подпомогне увеличаването на броя на пчелите и запазването им като вид.
Земеделците да плащат на пчелари за опрашване на културите
23.02.2015
Земеделци плащат на пчелари за опрашване на културите им. Примерът е масова практика на Запад, но от скоро такава практика се появява и в България. Интервю с доц. Юлиян Станчев.
„Цветни бомби“ ще спасяват пчелите
19.02.2015
"Цветните бомби“ или „семенни бомби“ са идея, която се заражда на шега сред любителите-градинари като забавен и лесен начин за „екологизиране“ на изоставени парцели в градските пространства.
Градските райони предоставят убежище за пчелите
12.02.2015
Градските райони на Великобритания са дом на повече видове диви пчели от земеделските земи е установено в наскоро проведено изследване.
"На пчелите с любов"
09.02.2015
Нова кампания за опазване на пчелите, инициирана от Сдружение "Щипка" и "Национално Сдружение на Жените Пчелари"
Нови данни за вредата на неоникотиноидите
09.01.2015
4 години проучване на пестицидите: лошите новини не са само за пчелите...
Програма на семинар "Пчеларството в наши дни – нови предизвикателства и възможни решения"
17.11.2014
Актуална информация и пълна програма на семинара, който ще се проведе на 25 и 26 ноември в Правец.
Пчели помагат на овощките срещу гниене
06.11.2014
Нов метод за предпазване на черешите от кафяво гниене с помощта на пчели разработиха учени от Университета в Аделейт, Австралия. Техниката се прилага за пръв път в света в черешови градини, но тя може да е ефикасна като цяло в овощарската индустрия.
Резултатите от проекта „Пчеларството като алтернатива на безработицата и стабилна база за устойчиво развитие в трансграничния регион България-Сърбия”
06.11.2014
През 2014 г. пчеларските сдружения от Монтана и Бела Паланка, заедно с партньори от Ботевград, реализират проект, в рамките на който реализират важни изследвания и дейности в сферата на пчеларството, анализ върху развитието на пчеларството в изследваните райони, както и маркетингова стратегия за съвместно популяризиране на пчелния мед и продукти от двете страни на границата.